Ticker

6/recent/ticker-posts

Chillout

Εκλογές στη Γερμανία: Θρίλερ


Εκλογές στη Γερμανία: Θρίλερ με τους αναποφάσιστους μετά την αποχώρηση της Μέρκελ, τι ώρα κλείνουν οι κάλπες

Πάνω από 60 εκατομμύρια πολίτες στη Γερμανία θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο Bundestag, την Κάτω Βουλή. Η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί μετά από 16 χρόνια στην ηγεσία.

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αγγελική Μαξούρη

26/092021

Είναι η  πρώτη φορά που έναν εν ενεργεία καγκελάριος όπως η Μέρκελ δεν διεκδικεί και πάλι την επανεκλογή. Τα κόμματα που συμμετέχουν είναι 47 εκ των οποίων ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένα με αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα ονόματα και ατζέντες, όπως το Κόμμα του Κήπου, Οι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές.

Από αυτά μόλις 7 αναμενεται να λάβουν το ποσοστό 5% που απαιτείται για να εκλέχουν βουλευτές στο Bundestag.

598 είναι εντολές για τις βουλευτικές έδρες. Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει την σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).

Αμφίρροπη η μάχη, τι ώρα κλείνουν οι κάλπες

 Μετά τις 6 το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα με τη μάχη να δείχνει ότι θα είναι αμφίρροπη.  Η καταμέτρηση θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

 Πάνω από το 1/3 των Γερμανών δεν έχουν αποφασίσει αν θα ψηφίσουν καν, αλλά και αν τότε ποιο κόμμα μέχρι και τις 24/9 σύμφωνα με τη DW.

Σε δημοσκόπηση του Δεύτερου Γερμανικού Προγράμματος (ZDF) το 35% των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουροι αν καν θα συμμετέχουν στις εκλογές και σε περίπτωση που θα συμμετέχουν, ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.
Αυτός ο υψηλός αριθμός αναποφάσιστων καθιστά αδύνατο για τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων να προβλέψουν πιο κόμμα θα αναδειχθεί την Κυριακή τελικά πρώτο.

 https://www.dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια